Κορινθιακή σταφίδα: Ο “μαύρος χρυσός” της ελληνικής γης που εκπέμπει SOS

Τα Νεα της Περιφερειας


Έρχεται η πληρωμή “De Minimis” στους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας. Το ποσό των 4.640.000 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί μέσω de minimis (ενίσχυση ήσσονος σημασίας) σε 5.909 παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας, μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 54,70 ευρώ/ στρέμμα καλλιέργειας.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας, Κώστα Αποστολόπουλο, το ποσό αυτό έρχεται, ύστερα από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς την περίοδο της πανδημίας, έμειναν αδιάθετοι 8.000 τόνοι, ωστόσο, τα 54 λεπτά το στρέμμα που προσφέρονται στους παραγωγούς, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, από την στιγμή που ακόμη υπάρχει αδιάθετη σταφίδα.

Για να παρασκευαστεί ένα κιλό κορινθιακής σταφίδας, χρειάζονται 3 κιλά σταφύλι, τα οποία αποξηραίνονται. Αυτή η υπερτροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και θρεπτικά στοιχεία, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Αν και πρόκειται για αποξηραμένο φρούτο, περιέχει κάλλιο, αντιοξειδωτικά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1,Β2,Β6 και C, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΖΟΥΛΗΣ



Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr