Αθ. Μαυρομάτης: Οι τοπικές ποικιλίες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και στην αύξηση της ενέργειας

Τα Νεα της Περιφερειας


Με την διακήρυξη της Θεσσαλονίκης να αποτελεί το επιστέγασμα, έκλεισαν οι εργασίες της 6ης Επιστημονικής Συνάντησης για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων-ΚΕΔΕΑ- στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν στα Ελληνικά, ενώ η δεύτερη μέρα που ήταν Διεθνής, ήταν στα Αγγλικά, με επιστήμονες εισηγητές, από Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη Περού, Μαρόκο, , ΗΠΑ, Γεωργία, Αυστραλία, Μεξικό, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών-FAO-.
Η κοινή συνισταμένη όλων των εισηγήσεων ήταν πως οι τοπικές ποικιλίες για κάθε περιοχή, κάθε χώρας, αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – καταστροφής πια- την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής και ενέργειας. Οι τοπικές ποικιλίες από τον γενετικό τους κώδικα-DNA-, είναι δυνατές και αντέχουν στην ξηρασία, καθώς θα λιγοστεύει στο νερό και κάποιες καλλιέργειες, άμεσα στα επόμενα χρόνια όπως τομάτα και μελιτζάνα, να μην μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Οι τοπικές ποικιλίες είναι ανθεκτικές στις προσβολές εντόμων και ασθενειών και δεν χρειάζονται φάρμακα και χημικά. Οι τοπικές ποικιλίες έχουν το άρωμα και τη γεύση, -κάτι που δεν έχουν οι υβριδικές-στοιχεία ικανά να κατακτήσουν τις αγορές. Οι τοπικές ποικιλίες αυτό που χρειάζονται είναι να γίνουν, προκειμένου να ξεκινήσουν να…



Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr